Skip to content
All posts

Fem frågor om Vismas rapport “Ekonomiavdelningens kamp mot klockan”

Ekonomiavdelningar står inför en vardag präglad av stress, manuellt arbete och otillräckliga system. En ny rapport från Visma, Ekonomiavdelningens kamp mot klockan, avslöjar omfattningen av problemen och pekar ut områden där förändring är avgörande för att möta dagens och morgondagens krav.  

I denna intervju delar Vismas marknadschef, Sanna Moen Hallert, sina tankar om rapportens viktigaste insikter, vilka utmaningar ekonomiavdelningar står inför och hur automatisering kan vara lösningen. Ta del av rapporten här för att få en djupare förståelse för resultaten och de möjligheter som finns. 

1. Vad tycker du är den viktigaste insikten från rapporten?

Sanna Moen Hallert:
"Jag blev faktiskt förvånad över hur illa det är ställt på många ekonomiavdelningar. Att två av tre medarbetare upplever hög arbetsbelastning och nästan hälften jobbar övertid varje vecka är ett tydligt tecken på att något måste göras. Det är inte bara ineffektivt – det är ohållbart för både människorna och företagen.

En annan sak som verkligen stack ut för mig var hur mycket tid som går förlorad på manuellt arbete. Det är uppgifter som moderna system kan lösa på några sekunder. Jag tänker ofta på hur mycket potential som skulle frigöras om fler företag hade modet att investera i rätt teknik. De företag som redan har tagit det steget vittnar om effektivare arbetsflöden, mer engagerade medarbetare och möjligheten att fokusera på strategiska frågor istället för repetitiva uppgifter. Det är skillnaden mellan att överleva och att verkligen blomstra."

2. Vilket område skulle du prioritera att automatisera för att skapa störst effekt på effektiviteten?

Sanna Moen Hallert:
"Fakturahantering, utan tvekan. Det är nästan smärtsamt att se hur mycket tid som fortfarande läggs på att manuellt hantera fakturor, avstämningar och datainmatning. Jag hör ofta från företag som lyckats automatisera sina flöden att de inte bara sparar tid, utan att de har frigjort resurser till viktigare arbete – som att analysera lönsamhet eller utveckla nya affärsmöjligheter.

Det är också frustrerande för medarbetarna. Ingen vill sitta fast med monotona arbetsuppgifter som känns meningslösa. Genom att automatisera fakturahantering och andra repetitiva processer kan vi inte bara frigöra tid – vi kan också göra jobbet roligare och mer meningsfullt. Och det är precis vad företag behöver för att attrahera och behålla talanger idag."

Feature image GTW (200x200) (1)Så kan du minska övertid och skapa mer värde för verksamheten

Se inspelningen från Confect och Vismas exklusiva webbinar där vi gick igenom insikter från två omfattande undersökningar kring ekonomiavdelningens största utmaningar.

 

3. Hur mycket potential går förlorad på grund av föråldrade system?

Sanna Moen Hallert:
"Tyvärr mycket mer än man kan tro. Mer än hälften av cheferna i rapporten säger att de inte har tid att arbeta med affärsutveckling varje vecka. Det här är inget litet problem – det är en varningsklocka. Det är nästan absurt när man tänker på vad det innebär – att viktiga strategiska frågor hamnar i skymundan för att systemen kräver så mycket manuellt arbete.

Jag kan inte låta bli att jämföra med företag som redan har moderna, automatiserade system. Där ser vi chefer som har tid att fokusera på innovation, riskhantering och tillväxt. De ligger steget före sina konkurrenter eftersom de kan använda data på ett smart sätt för att fatta snabba, informerade beslut. Det är där potentialen ligger – och det är vad många svenska företag riskerar att gå miste om om de inte agerar snart."

4. Vilka är de största riskerna med att inte uppgradera befintliga system? 

Sanna Moen Hallert:
"Risken är att företag hamnar på efterkälken – både internt och externt. Internt ser vi att föråldrade system skapar stress och frustration bland medarbetarna, vilket leder till hög personalomsättning och i värsta fall utbrändhet. Det är kostsamt och påverkar hela organisationen negativt.

Externt handlar det om att inte kunna möta kundernas förväntningar. Företag som redan automatiserat sina processer kan leverera snabbare, vara mer flexibla och ge bättre service. Om du står kvar med ineffektiva system riskerar du att tappa både kunder och marknadsandelar till konkurrenter som redan ligger steget före."

5. Hur kan företag börja agera redan idag för att hantera de utmaningar som rapporten lyfter fram?

Sanna Moen Hallert:
"Jag brukar säga: börja smått men tänk stort. Identifiera de största flaskhalsarna – ofta är det repetitiva och tidskrävande uppgifter som fakturahantering eller avstämningar – och börja där. Men samtidigt behöver man ha en tydlig vision för vart man vill.

Titta på företag som redan har genomgått den här typen av förändring. De är beviset på att det går att skapa en effektivare, mer engagerande arbetsmiljö. Och viktigast av allt – vänta inte. För varje dag som går utan att du gör något riskerar du att tappa mer tid, mer resurser och mer konkurrenskraft. Det är nu vi behöver agera, inte imorgon."

 

Är du redo att ta nästa steg? Boka ett möte med oss på Confect idag! Välj en tid som passar dig i kalendern nedan, så hjälper vi er att skapa en effektiv och skräddarsydd lösning för er digitalisering.