Hur ställer jag in dröjsmålsränta i Visma Net?

I denna artikel visar vi hur du enkelt kan ställa in den dröjsmålsränta som ska användas för sena betalningar när betalningspåminnelser ska skickas ut till kunder.

Standard Dröjsmålsränta

I Visma Net finns en standardinställning för dröjsmålsränta som kallas Ränta för sen betalning. Denna är förinställd i systemet för att underlätta hanteringen av förfallna betalningar. Beräkningsvillkoret är inställd på "30 dagar" och använder principen Ränta på betalda poster, vilket innebär att dröjsmålsräntan beräknas för ett dokument först när det stängs. Debiteringsmetoden är "procent med tröskelvärde", där dröjsmålsräntan beräknas som en procentandel av dokumentets öppna belopp baserat på antalet försenade dagar. Procentandelen kan enkelt uppdateras genom att klicka på +, ange den nya informationen på en ny rad och därefter spara ändringarna.

Ställa in Dröjsmålsränta

Dröjsmålsränta definieras genom att skapa koder för räntehantering. Man kan skapa så många koder man vill och behöver beroende på ens räntehanteringsbehov. För att konfigurera en ny dröjsmålsränta, navigera till fönstret Räntehantering (AR2045PL). Här klickar du sedan på + för att skapa en ny post. Då ges möjligheten att sätta upp en ny räntehantering. Man kan även justera en befintlig räntehantering genom att klicka på räntehanteringsens ID på den posten man vill justera.

Generell information

Börja med att ge din nya post ett ID (Räntehantering), beskrivning, beräkningsmetod, samt betalningsvillkoret som räntan skall gälla för. Beräkningsmetoden bestämmer på vilket sätt dröjsmålsräntan ska beräknas för förfallna dokument. De alternativ du kan välja är:

  • Ränta på öppna poster: Dröjsmålsränta beräknas för dokument som förfallit tills dess att det stängs. För att räkna ut räntan efter förfallodagen använder systemet dokumentets öppna saldo från det datum räntan börjar gälla. Om tidigare räntor har registrerats för dokumentet, beräknar systemet räntan från det datum den senaste beräkningen gjordes.

  • Ränta på öppna, delbetalda och betalda poster: Dröjsmålsränta tas ut för förfallna dokument tills de är stängda. För att beräkna räntan på dagarna efter förfallodatum använder systemet dokumentets öppna saldo för respektive dag. Om tidigare ränteberäkningar finns, beräknas räntan från dagen efter senaste ränteberäkning.

  • Ränta på betalda poster: Dröjsmålsränta beräknas för dokumentet när det stängs. Efter förfallodagen använder systemet dokumentets öppna saldo för var och en av dessa dagar för att beräkna räntan.

Ytterligare information som ska fyllas på under generell information är om basvalutan ska användas, vilket konto som mottagen dröjsmålsränta ska bokföras till, tillhörande koddel samt eventuell momskategori som gäller för den här dröjsmålsräntan och dröjsmålsavgiften (om det finns). 

Inställningar för förseningsavgift

Vidare, i samma vy, kan vi definiera inställningar för förseningsavgifter som är kopplat till räntehanteringen. Avgiftsbeloppet är det belopp som ska gälla för ett förfallet dokument. Om kryssrutan för basvaluta har klickats i kommer avgiften att debiteras i basvalutan. Om kryssrutan inte är iklickad kommer avgiften att debiteras i det förfallna dokumentets valuta. 

Debiteringsinställningar

Slutligen kan vi under Debiteringsinställningar definiera vilka kriterier som systemet ska använda för att skapa dokument av typen ränteberäkning. 

Totalt tröskelvärde 

Detta värde avser det lägsta beloppet för dröjsmålsräntan som ska skapa genereringen av ett nytt Räntebräkningsdokument. 

Debiteringsmetod 

I detta fält väljer man på vilket vis Visma Net ska debitera ett förfallet dokument. Dröjsmålsränta kan definieras genom antingen ett fast belopp eller som en procentandel (årlig ränta) av ett dokuments belopp för antalet försenade dagar. Dessa är de alternativ som är valbara i detta fält:

1. Fast belopp 

Systemet debiterar då ett fast belopp för förfallna dokument. Du anger då beloppet i fältet nedan Belopp, som visas efter att du valt den debiteringsmetoden.

2. Procent med tröskelvärde

Med detta valet av debiteringsmetod beräknar systemet en dröjsmålsränta för antalet försenade dagar som en procentandel av ett dokuments öppna belopp. Denna procentandel väljs i fältet Procentsatser som visas när denna betalningsmetod väljs. Därefter jämför systemet det uträknade beloppet med det angivna tröskelvärdet och utför en av följande åtgärder: 

  • Om dröjsmålsbeloppet är mindre än angivet tröskelvärde, debiteras ej dokumentet.
  • Om beloppet är större eller lika med tröskelvärdet debiteras dokumentet med uträknat belopp. 

3. Procent med min. belopp 

Detta val av debiteringsmetod innebär att systemet beräknar dröjsmålsränta för antalet försenade dagar som en procentandel av dokumentets öppna belopp, där procentandelen anges i tabellen Procentsatser som visas när denna debiteringsmetod väljs. Därefter jämför systemet det uträknade beloppet med minimibeloppet och utför en av dessa åtgärder: 

  • Om dröjsmålsbeloppet är mindre än angivet minimumbelopp, debiteras ett dokument med minimumbeloppet.
  • Om beloppet är större eller lika med minimumbeloppet, debiteras ett dokument med minimumbeloppet.

Tabellen Procentsatser

Alternativen i den här tabellen används för att definiera procentsatser och när de börjar gälla. Systemet använder procentsatsen som har det senaste startdatumet vid tidpunkten då dröjsmålsräntan beräknas. Denna tabellen är endast tillgänglig om alternativen Procent med tröskelvärde eller Procent med min.belopp har valt i fältet Debiteringsmetod. Startdatum är det datumet då procentsatsen på raden börjar gälla. Procentsats är den årliga procentsatsen som ska användas för att beräkna dröjsmålsränta.